"Alguns moments de la història de la humanitat tenen una grandesa que, tot i que no serveixen per a redimir les barbaritats que han tacat i segueixen degradant les pàgines del llibre que escrivim cada dia, permeten mantenir encesa en el cor de les persones la flama de l'esperança i de l'optimisme, sense la qual la paraula 'futur' no tindria sentit. La Declaració Universal dels Drets Humans de 1948 és un d'aquests moments. És la millor demostració que, en essència, les persones segueixen sent capaces no només del pitjor, sinó també del millor."
Boutros Boutros-Ghali. Los derechos humanos en el siglo XXI. Ediciones Unesco / Icaria Editorial.
La pena de mort és un càstig inhumà i innecessari, que suposa una violació de dos drets humans fonamentals: el dret a la vida i el dret de tota persona a no ser sotmesa a penes cruels, inhumanes o degradants.

Cap dels estudis realitzats ha pogut mai trobar proves convincents que demostrin que la pena cabdal té un major poder dissuasori enfront del crim que altres càstigs. Tampoc l'estudi sobre la relació entre la pena de mort i els índexs d'homicidis, elaborat per a l'ONU en 1988 i actualitzat en l'any 2002.

A pesar que existeix una tendència clara cap a la seva abolició en tot el món, no podem tancar els ulls davant el fet que segueixen sent molts els països que continuen mantenint la pena de mort i moltes les persones executades cada any.

Entre 18.000 i 27.000 persones continuen condemnades a mort a tot el món. Al llarg de l'any 2007 van ser executades almenys 1.252 persones a 24 països. Almenys 3.347 persones van ser condemnades a mort a 51 països. Aquestes xifres són només mínimes; les xifres reals són, sens dubte, molt més elevades.Durant l'any 2007, el 88 per cent de les execucions conegudes van ser realitzades a cinc països: l’Aràbia Saudita, la Xina, els Estats Units, l’Iran i el Pakistan. Aràbia Saudita tenia l'índex més alt d'execucions per càpita, seguit de l'Iran i Líbia.[1]

____________________

[1] Font: Amnistia Internacional.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada